Stichting MeerWonen

1.000e dak voorzien van zonnepanelen

terug naar nieuws

Ruim 2 jaar nadat woningcorporatie MeerWonen is gestart met haar duurzaamheidscampagne is een mooie mijlpaal bereikt. De 1.000e woning is voorzien van zonnepanelen. Reden voor een – veilig – bezoekje afgelopen donderdag aan Lia Waaijer, bewoner van die 1.000e woning aan de Korenbloemlaan in Oegstgeest.

Uit handen van wethouder Peter Glasbeek en MeerWonendirecteur Peter Hoogvliet ontving ze een duurzaam presentje. Om nog meer energie te kunnen besparen, overhandigde de wethouder haar een tegoedbon voor gratis advies van een energiecoach. Namens de corporatie voegde Peter Hoogvliet daar een mooie luchtzuiverende plant aan toe. “Wat ontzettend aardig”, reageerde mevrouw Waaijer verrast. “Ik heb wel zuinige lampen in huis en ik neem elke dag heel bewust een koude douche, maar verder ben ik nog niet. Dus ik kan wel wat advies gebruiken.”

Ambassadeur voor de buurt
De belangstelling voor zonnepanelen bij bewoners van de Korenbloemlaan is opvallend groot. Van de 45 woningen die MeerWonen er verhuurt, hebben 38 bewoners het aanbod van de corporatie geaccepteerd. Een aantrekkelijk aanbod weliswaar, want de servicebijdrage van € 9,50 die het maandelijks kost, wordt ruimschoots terugverdiend op de energierekening. Maar het enthousiasme is beslist ook te danken aan buurtambassadeur Tet Hiltermann, die zich al jaren inspant voor verduurzaming van de wijk.

Label B behaald
Het plaatsen van zonnepanelen op de woningen van MeerWonen in Kaag en Braassem en Oegstgeest maakt onderdeel uit van een flink pakket aan duurzaamheidsmaatregelen waarmee in 2018 is gestart. Een pakket waarin in 3 jaar tijd circa € 7 miljoen is geïnvesteerd. Inmiddels zijn bij ruim 500 woningen de daken en gevels geïsoleerd, de kozijnen vervangen en zuinige cv-ketels geïnstalleerd. Het doel voor 2021, het behalen van label B als gemiddelde voor het totale bezit is zodoende ruim bereikt. De energie-index bedroeg eind 2020 1,37.

Samenwerking gemeente
“Daarmee zijn we er natuurlijk nog lang niet”, aldus Peter Hoogvliet. Meer samenwerken is nodig om onze leefomgeving echt gezonder te maken en in 2050 CO2-neutraal te zijn. Met de gemeente werken we nu bijvoorbeeld aan extra maatregelen speciaal gericht op huurwoningen. Wethouder Glasbeek:” Ik ben blij met de inzet van en de samenwerking met MeerWonen op het terrein van duurzaamheid en de energietransitie. De hierop betrekking hebbende prestatieafspraken worden voortvarend uitgewerkt”.

Dit jaar verduurzaamt MeerWonen nog eens 10% (330) van alle woningen. In februari-maart is de wijk Buitenlust aan de beurt voor het plaatsen van zonnepanelen.

Door deze website te gebruiken accepteert u de cookies zoals beschreven in het cookiebeleid.

OK