Stichting MeerWonen

Oplevering eerste 8 ‘nul-op-de-meter’ (NOM-EPV) huurwoningen OpDreef

terug naar nieuws

Op 18 februari zijn de sleutels uitgereikt aan de 8 huurders van de eerste NOM-EPV woningen van MeerWonen. De woningen zijn extra geïsoleerd, all-electric (gasloos), en wekken een deel van de benodigde energie op door middel van zonnepanelen. De bewoners zijn zeer enthousiast en kunnen niet wachten om te verhuizen naar hun nieuwe woning in Roelofarendsveen.

Vanwege haar ambities op het gebied van duurzaam onderhoud en nieuwbouw heeft MeerWonen hoge eisen gesteld aan het project OpDreef. De sociale huurwoningen worden volgens het ‘nul-op-de-meter-principe’ gebouwd. De woningen wekken evenveel energie op als bij gemiddeld gebruik en gemiddelde omstandigheden benodigd is.

De woningen hebben een aantal energiebesparende voorzieningen en de huurders krijgen een ‘energiebundel’ (een bepaald aantal kWh), waarvoor zij maandelijks een Energieprestatievergoeding (EPV) betalen aan MeerWonen. De kans dat de meter precies op nul uitkomt is afhankelijk van gezinssamenstelling, hoe men omgaat  met het gebruik van energie en de gebruikte apparatuur. Omdat de woning extra is geïsoleerd en een aantal voorzieningen bevat die gebruik maken van warmtewisselaars, is veel minder energie nodig om de woning op een aangename temperatuur te houden dan in een traditionele woning. De nieuwe huurders zijn hierover uitgebreid ingelicht tijdens een rondleiding door de woningen en een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst is onder andere het gebruik van een app toegelicht, waarmee de bewoners het energieverbruik in de woning kunnen monitoren.

De bewoners zijn allemaal afkomstig uit Kaag en Braassem en laten een sociale huurwoning achter.

In totaal realiseert MeerWonen naar verwachting 44 sociale huurwoningen in fase 2 van het project OpDreef. De eerste 8 eengezinswoningen zijn nu opgeleverd. Voor de volgende 14 NOM-EPV woningen in OpDreef, gaat de bouw binnenkort van start.