Stichting MeerWonen

Phishingmail over betalen van inschrijving

terug naar nieuws

Er worden sms-berichten en e-mails verzonden door een onbekende partij, waarin staat dat u de verlengingskosten van uw inschrijving bij WoningNet moet betalen. Dit zijn valse e-mails (phishing). Wij vragen u dringend deze te verwijderen en de zender te blokkeren!

U heeft bovendien geen inschrijving bij WoningNet maar bij Huren in Holland Rijnland.

Phishing is een vorm van digitale oplichting. Phishing gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. Slachtoffers worden naar een valse website gelokt waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven.

De tekst van de phishingmail is als volgt:
"U heeft een inschrijving bij Woningnet. Over enkele dagen verloopt uw inschrijving. Uw inschrijving verlengen wij met een jaar als u de verlenigskosten van 8 euro betaald. Betaal gemakkelijk door middel van onderstaanfde link: https://s.id/woningnet."

Er blijkt ook een e-mail rond te gaan met daarin hetzelfde verzoek als de sms om de verlengingskosten te betalen. De mail begint zonder de juiste aanhef, de WoningNet regio wordt niet genoemd, heeft spelfouten in de tekst en een verkeerd factuurnummer.

Zie hieronder de tekst van de phishing e-mail:
Geachte Heer/Mevrouw #surname#,

U heeft een inschrijving bij WoningNet.
Over 2 weken verloopt uw inschrijving.
Uw inschrijving verlengen wij met een jaar als u de verlengingskosten van €8,00 betaalt.
U kunt betalen via iDEAL.
Via de onderstaande link word u automatisch doorverwezen naar onze betaalpagina.
WoningNet-verlengingskosten
Uw factuurnummer is SRA-00368246


Fraudehelpdesk
Heeft u toch op de link in het bericht geklikt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank om aan te geven dat er sprake is van digitale oplichting. Ook adviseren wij u om aangifte te doen bij de politie. Lees op de website van de Fraudehelpdesk welke stappen u nog meer kunt ondernemen.

Door deze website te gebruiken accepteert u de cookies zoals beschreven in het cookiebeleid.

OK