Stichting MeerWonen

Doorstroommakelaar voor de Leidse regio

terug naar nieuws

Meer doorstroming op de woningmarkt: dat willen MeerWonen, De Sleutels, Ons Doel, Portaal en Rijnhart Wonen bereiken met de inzet van een doorstroommakelaar. Vandaag gaven de 5 corporaties met de gemeente Leiden het startsein hiervoor.

Het tekort aan sociale huurwoningen is niet nieuw. Corporaties zien dat veel senioren met een (te) grote woning niet verhuizen, onder andere vanwege de hogere huurkosten en het gedoe rondom een verhuizing. Hierdoor komen er weinig eengezinswoningen vrij.

Samenwerking van corporaties en gemeenten
De Sleutels, MeerWonen, Ons Doel, Portaal en Rijnhart Wonen willen met de inzet van een doorstroommakelaar verandering brengen in de stagnering van verhuizingen bij senioren. De gemeenten waarin zij werken steunen dit initiatief, de gemeente Leiden zelfs met een financiële bijdrage.

Proef voor 2 jaar
Vandaag tekenden de samenwerkingspartners voor de officiële start van Eva Scheffers, de doorstroommakelaar. Zij gaat de komende 2 jaar huurders van de 5 corporaties helpen in hun zoektocht naar een beter passende woning. Aan het einde van deze periode evalueren de partijen of de proef succesvol is geweest.

Wegnemen van belemmeringen om te verhuizen
De doorstroommakelaar kijkt met de huurder welke zaken een verhuizing in de weg staan en opgelost kunnen worden. Dit kan hulp zijn bij verhuizing, klushulp, extra tijd voor de verhuizing et cetera. Aan elke huurder biedt ze maatwerk. Zo wordt het aantrekkelijk voor 55+ers om toch te verhuizen. En komt er weer doorstroming op de woningmarkt.

Eva Scheffers, doorstroommakelaar:
“Ik ben al opgestart en ik merk dat ik echt het verschil kan maken voor huurders. Soms zijn het kleine dingen waardoor mensen niet verhuizen, bijvoorbeeld omdat ze niet weten hoe in te loggen bij hureninhollandrijnland.nl. Dat is makkelijk op te lossen. Ook kan ik vertellen welk passend aanbod er is en welk aanbod kansrijk is om op te reageren.”

Doelgroep: vanaf 55+
De doorstroommakelaar is er voor huurders die:

  • 55 jaar of ouder zijn (voor echtparen telt de leeftijd van de oudste persoon)
  • geen thuiswonende kinderen hebben
  • nu wonen in een sociale huurwoning met minimaal 3 slaapkamers (van een deelnemende corporatie in deelnemende gemeente) willen verhuizen naar een seniorenwoning of gelijkvloerse woning binnen de Leidse regio met maximaal 2 slaapkamers staan ingeschreven bij Huren in Holland Rijnland.

Door deze website te gebruiken accepteert u de cookies zoals beschreven in het cookiebeleid.

OK