Stichting MeerWonen

Feestelijke oplevering 14 energieneutrale huurwoningen in OpDreef

terug naar nieuws

Op woensdag 2 oktober vierden MeerWonen en aannemer Bébouw Midreth, onderdeel van Koninklijke VolkerWessels, de oplevering van 14 energieneutrale sociale huurwoningen in deelplan Opdreef in Roelofarendsveen. Tijdens een feestelijk moment kregen twee nieuwe bewoners de sleutel uit handen van de directeuren van beide bedrijven. 

Nul-op-de-Meter (NOM)
Met deze oplevering komen er duurzame, toekomstbestendige én comfortabele woningen beschikbaar. Een gasaansluiting is er niet, de woningen zijn volledig elektrisch, extra geïsoleerd en wekken een groot deel van de benodigde energie op door middel van zonnepanelen. De woningen wekken evenveel energie op als bij gemiddeld gebruik en gemiddelde omstandigheden benodigd is. Hiermee dragen ze bij aan een duurzame toekomst. MeerWonen gaat met de bouw van de NOM-woningen qua duurzaamheid verder dan wettelijk vereist is voor reguliere nieuwbouw.

Energieprestatievergoeding (EPV)
De huurders krijgen een ‘energiebundel’ (een bepaald aantal kWh), waarvoor zij maandelijks een Energieprestatievergoeding (EPV) betalen aan MeerWonen. De kans dat de meter precies op nul uitkomt is afhankelijk van gezinssamenstelling, hoe men omgaat met het gebruik van energie en de gebruikte apparatuur. Omdat de woning extra is geïsoleerd en een aantal voorzieningen bevat die gebruik maken van warmtewisselaars, is veel minder energie nodig om de woning op een aangename temperatuur te houden dan in een traditionele woning.

De bewoners

De bewoners zijn voor het grootste deel afkomstig uit Kaag en Braassem en de regio Holland Rijnland. Eén van de voorrangscriteria bij toewijzing was: gezinnen bestaande uit minimaal 3 personen. Mede daardoor is dit een kinderrijke buurt geworden. De jongste telg is slechts een paar maanden oud. Een leuk detail is dat twee buren uit het nabijgelegen Zwaanshoek ook hier weer buren worden.

In totaal realiseert MeerWonen naar verwachting 44 sociale NOM-EPV woningen in het deelplan  OpDreef. Het project past goed in de doelstelling van MeerWonen om veel sociale huurwoningen te bouwen, met aantrekkelijke woonlasten en geschikt voor verschillende soorten huishoudens.

Door deze website te gebruiken accepteert u de cookies zoals beschreven in het cookiebeleid.

OK