Stichting MeerWonen

Gematigde huurverhoging geen luxe

terug naar nieuws

Per 1 juli passen we de jaarlijkse huurverhoging toe. Voor huishoudens met een inkomen tot € 43.574 blijft de verhoging beperkt tot 2,1%, een half procent minder dan de inflatie. Voor huishoudens met een hoger inkomen stijgt de huur met 5,6%. We beseffen dat de coronacrisis sommige mensen financieel direct raakt. In die gevallen gaan we graag in gesprek om een passende oplossing te vinden.

Grote investeringen
Het doorvoeren van de huurverhoging is voor ons geen luxe, maar noodzaak. We hebben de inkomsten nodig om onze cruciale taken de komende jaren uit te blijven voeren. Denk aan de nieuwbouw die dringend nodig is (Gerardus, De Kolk, Braassemerland en diverse projecten in Oegstgeest de komende jaren). En aan het onderhouden en verduurzamen van ons bestaande bezit waar we, alleen dit jaar al, € 10 miljoen aan uitgeven. Grote en noodzakelijke investeringen die om een gezonde bedrijfsvoering en solide meerjarenplanning vragen.

Verhuurderheffing knelt
In dit licht begrijpt u misschien ook onze bezwaren tegen de verhuurderheffing. Uit de vorige week in opdracht van VNG, Aedes en Woonbond gepubliceerde evaluatie van de heffing blijkt dat corporaties op jaarbasis samen circa € 1,7 miljard aan de staatskas afdragen. Zonder deze heffing is een verdubbeling van de nieuwbouw mogelijk. Voor MeerWonen, die in 2020 € 3,7 miljoen aan verhuurderheffing afdraagt, zijn dat 18 nieuwbouwwoningen per jaar extra. Of, om in de context van huurprijzen te blijven, dat is € 70 minder huur (landelijk gemiddeld) per woning per maand. We hopen dat het kabinet, dat binnenkort met een eigen evaluatie komt, de serieuze bedreiging voor de sociale woningbouw en de duizenden woningzoekenden inziet.

Door deze website te gebruiken accepteert u de cookies zoals beschreven in het cookiebeleid.

OK